Virtus scriptieprijs voor adelsgeschiedenis

Virtus scriptieprijs

virtus jury 2018 smallDe Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis reikt elke twee jaar de Virtus scriptieprijs voor adelsgeschiedenis uit voor de beste (research)masterscriptie waarin een substantiële rol is weggelegd voor (een aspect van) de adelsgeschiedenis. In aanmerking komen (research)masterscripties ter afronding van een universitaire opleiding geschiedenis of een andere relevante discipline aan een Nederlandse of Belgische universiteit. De scriptie dient in het Nederlands, Engels, Frans of Duits te zijn geschreven.

De winnaar ontvangt naast de scriptieprijs een bedrag van 500 euro en krijgt de mogelijkheid de scriptie te bewerken tot een artikel dat, mits positief beoordeeld door de redactie en twee externe referenten, zal worden geplaatst in Virtus, Jaarboek voor adelsgeschiedenis. De scriptieprijs wordt uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst. 

Ingezonden scripties worden beoordeeld door een jury samengesteld door de Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis. Wanneer geen van de ingezonden scripties aan de kwaliteitseisen van de jury voldoen, behoudt de jury zich het recht voor om geen scriptieprijs uit te reiken.

De inzendtermijn voor de Virtus scriptieprijs 2020 is nog niet geopend. 

 

Winnaars

virtus winner 2018 small2018

De Virtus scriptieprijs voor adelsgeschiedenis 2018 is toegekend aan Joris van Son, voor zijn scriptie Studying Music at Home: Eighteenth-Century Dutch Domestic Music-Making (Researchmaster Musicology, Universiteit Utrecht), onder begeleiding van dr. Rebekah Ahrendt. De jury bestond uit prof. dr. Maarten Prak (voorzitter), prof. dr. Hans Cools, dr. Conrad Gietman en dr. Elyze Storms-Smeets.

 

 

2016

19467768 683209401871957 4265002145418843476 oDe Virtus scriptieprijs voor adelsgeschiedenis 2016 is gewonnen door Gerrit van Oosterom, voor zijn scriptie Gronden van vermaak. Een reconstructie van de ontwikkeling van de buitenplaatscultuur en het buitenplaatslandschap langs de Oude Rijn tussen Leiden en Utrecht (1600-1900) (Masteropleiding Landschapsgeschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen), onder begeleiding van prof. dr. Yme Kuiper. Geïnteresseerden kunnen hier de scriptie vinden. De jury bestond uit prof. dr. Willem Frijhoff (voorzitter), dr. Conrad Gietman, dr. Sophie Reinders en dr. Elyze Storms-Smeets.

Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis

info@adelsgeschiedenis.nl

Select language