Featured

Virtus scriptieprijs voor adelsgeschiedenis

De Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis reikt elke twee jaar de Virtus scriptieprijs voor Adelsgeschiedenis uit voor de beste (research)masterscriptie waarin een substantiële rol is weggelegd voor (een aspect van) de adelsgeschiedenis. In aanmerking komen (research)masterscripties ter afronding van een universitaire opleiding geschiedenis of een andere relevante discipline aan een Nederlandse of Belgische universiteit. De scriptie dient in het Nederlands, Engels, Frans of Duits te zijn geschreven en officieel te zijn afgerond tussen 1 september 2020 en 1 september 2024.

 

De winnaar ontvangt naast de scriptieprijs een bedrag van 500 euro en krijgt de mogelijkheid de scriptie te bewerken tot een artikel dat, mits positief beoordeeld door de redactie en twee externe referenten, zal worden geplaatst in Virtus, Jaarboek voor adelsgeschiedenis. De scriptieprijs wordt op 28 november 2024 uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op Kasteel Amerongen.

 

Om mee te dingen naar de Virtus Scriptieprijs 2024, verstuur je de scriptie per e-mail (in pdf) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld duidelijk de contactgegevens van de auteur (inclusief e- mailadres), universiteit/onderzoeksinstituut en opleiding. Het wordt aangeraden om een samenvatting van circa 100 woorden en curriculum vitae mee te sturen. De scriptie moet uiterlijk 1 oktober zijn ontvangen. Ingezonden scripties worden beoordeeld door een jury samengesteld door de Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis. Wanneer geen van de ingezonden scripties aan de kwaliteitseisen van de jury voldoen, behoudt de jury het recht geen scriptieprijs uit te reiken.

De Virtus Scriptieprijs wordt mogelijk gemaakt door het Professor van Winterfonds. Het fonds is genoemd naar de historicus P.J. van Winter (1895-1990), oud hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het fonds verleent steun aan wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke publicaties op het terrein van de geschiedenis.

 

 

Winnaars

2020

De Virtus scriptieprijs voor adelsgeschiedenis 2020 is toegekend aan Dániel Moerman, voor zijn scriptie Nobles at the Frontier. Noble Politics and Diplomacy along the Border Regions of the Low Countries and the Holy Roman Empire during the Eighty and Thirty Years’ Wars (Rijksuniversiteit Groningen). De jury bestond uit prof. Koen Ottenheym (voorzitter), dr. Conrad Gietman, dr. Elyze Storms-Smeets  en dr. Claartje Wesselink.

 

virtus winner 2018 small2018

De Virtus scriptieprijs voor adelsgeschiedenis 2018 is toegekend aan Joris van Son, voor zijn scriptie Studying Music at Home: Eighteenth-Century Dutch Domestic Music-Making (Researchmaster Musicology, Universiteit Utrecht), onder begeleiding van dr. Rebekah Ahrendt. De jury bestond uit prof. dr. Maarten Prak (voorzitter), prof. dr. Hans Cools, dr. Conrad Gietman en dr. Elyze Storms-Smeets.

 

 

2016

19467768 683209401871957 4265002145418843476 oDe Virtus scriptieprijs voor adelsgeschiedenis 2016 is gewonnen door Gerrit van Oosterom, voor zijn scriptie Gronden van vermaak. Een reconstructie van de ontwikkeling van de buitenplaatscultuur en het buitenplaatslandschap langs de Oude Rijn tussen Leiden en Utrecht (1600-1900) (Masteropleiding Landschapsgeschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen), onder begeleiding van prof. dr. Yme Kuiper. Geïnteresseerden kunnen hier de scriptie vinden. De jury bestond uit prof. dr. Willem Frijhoff (voorzitter), dr. Conrad Gietman, dr. Sophie Reinders en dr. Elyze Storms-Smeets.