Zomeravondwandeling 'Adel in Utrecht' - 18 juni 2019

Adel in Utrecht

wittenhorstDe meeste mensen verbinden adel vooral met het platteland, met een leven op stand op kastelen en buitenplaatsen. Zomers zal dat een aangenaam leven zijn geweest, maar in de winter kozen veel edellieden voor een verblijf in de stad. Veel grotere steden in de Noordelijke Nederlanden – vooral de gewestelijke hoofdsteden – kenden al in de late middeleeuwen representatieve adellijke stadshuizen, vaak op grote erven aan aan de rand van de binnenstad. Dat geldt heel sterk voor de stad Utrecht, waar de adel uit het Sticht, maar ook uit het Gelderse rivierengebied en Holland, monumentale stadshuizen bezat. Vooral de Drift, het Janskerkhof en de Nieuwe Gracht waren in trek – zo zeer zelfs dat men zelfs van een Utrechts ‘adelskwartier’ zou kunnen spreken. De huizen waren hier zo imposant en representatief dat ze tijdens de besprekingen voor de Vrede van Utrecht (1713) onderdak konden bieden aan belangrijke buitenlandse onderhandelaars.

Het bestuur van de Werkgroep Adelsgeschiedenis nodigt u van harte uit voor een zomeravondwandeling door het Utrechtse adelskwartier op dinsdagavond 18 juni vanaf 19.00 uur. De wandeling voert langs de Plompentorengracht, Drift, Janskerkhof, Nieuwegracht en eindigt bij de imposante Fundatie van Renswoude aan het einde van de Lange Nieuwstraat. Onderweg vertelt bouwhistoricus Ben Olde Meierink verhalen over zichtbare en verborgen herinneringen aan de aanwezigheid van de adel in Utrecht. 

 

Startpunt

We verzamelen ons op de binnenplaats van het voormalige paleis van Lodewijk Napoleon, de huidige universiteitsbibliotheek (locatie binnenstad). De universiteitsbibliotheek bevindt zich aan de Drift 27 maar de binnenplaats is direct toegankelijk via de Wittevrouwenstraat (zie: Google maps). De rondleiding zal ongeveer rond 21:30 uur worden beëindigd.

 

Aanmelding

U kunt zich niet langer aanmelden voor deze excursie.

 

Deelnamekosten

De kosten voor deelname bedragen € 10,-. Donateurs van de Werkgroep Adelsgeschiedenis betalen € 7,50. U ontvangt meer informatie over de betaling wanneer uw aanmelding wordt bevestigd.